I vilken utsträckning påverkar VAR egentligen fotbollen? Det är en omdebatterad fråga som fortsätter att väcka starka reaktioner hos fansen. Som vi sett under VM-turneringen har videoövervakningssystemet både positiva och negativa konsekvenser, så det är inte konstigt att fansen är kluvna. Enligt en undersökning som utfördes av ESPN var nästan hälften av deltagarna negativa till att överhuvudtaget använda VAR i Ryssland.

VAR erbjuder en unik möjlighet att fatta rätt beslut. Systemet är det första videoövervakningssystemet som används i stora fotbollsturneringar, och det används framför allt vid fyra slags situationer. Det första och mest uppenbara är givetvis vid mål, där man inte längre kan räkna med att komma undan med offside eller regelvidrigt beteende. En annan självklar situation är vid straffar, eller rättare sagt vid utdömning av straffar. En snabb titt på filmen gör det enkelt att avgöra huruvida situationen borde leda till straffläggning eller ej. Detsamma gäller omedelbar utdelning av röda kort, men inte om det röda kortet har föregåtts av två gula. Slutligen kan VAR komma till nytta för att säkerställa rätt identitet, alltså att domaren inte skickar ut fel spelare. Det kanske låter märkligt, men faktum är att det redan har hänt ett par gånger!

Innan VM riktade många tyckare kritik mot VAR. West Bromwichs tränare Alan Pardew menade att videoövervakning tar bort en stor del av nöjet, eftersom det blir fler pauser och matchen därmed får en onaturlig rytm. Det kan förvisso stämma, men vi frågar oss själva om slutresultatet ändå inte blir till det bättre. Om VAR hjälper domarna att fatta rätt beslut måste väl ändå fotbollens framtid se ljusare ut?

Om VAR funnits för flera år sedan hade VM-historien kunnat se annorlunda ut. Till exempel hade Lampards mål mot Tyskland i VM 2010 förmodligen inte dömts bort. Som tur är ledde det felaktiga beslutet i alla fall till en positiv sak, nämligen att man beslutade sig för att införa mållinjeteknik. Ett annat känt exempel är Maradonas mål i matchen mellan Argentina och England 1986, som än idag är ett av VM:s mest berömda mål någonsin.

(Lampards bortdömda mål)

Bildkälla: http://worldsoccertalk.com/2010/06/27/in-pictures-frank-lampards-disallowed-goal-v-germany/

Inget system är perfekt, och även VAR tampas med en viss inkonsekvens. Detta blev extra tydligt i matchen mellan Iran och Portugal. Domaren Enrique Cáceres befann sig plötsligt i en knepig situation, där flera beslut till sist revs upp efter en granskning med hjälp av VAR. Först efter ett flertal granskningar kom man fram till att Portugal förtjänade en straffläggning, medan den iranska straffen mot slutet av matchen inte borde ha utdömts.

Matchen gjorde att Portugal petades ned från gruppens topposition, och när Iran fick en oväntad chans kunde portugiserna till och med ha tvingats lämna VM. Med tanke på de passionerade scener som utspelades vågar vi nog lova att VAR inte alls påverkar underhållningsvärdet negativt. Tvärtom verkar det till och med dra ut på nöjet och spänningen!

I filmen här nedanför finns en genomgång av matchens höjdpunkter. Håller du med om att domaren till sist fattade rätt beslut? Berätta gärna för oss vad du tycker!

För Englands del har användningen av VAR inneburit stora fördelar. I matchen mot Panama träffade bollen Kanes häl innan den hittade in i nätet. Först trodde alla att det var offside, men med hjälp av filmen kunde man se att bollen först träffade Gomez häl och att allt var i sin ordning. Målet kan vara avgörande i Kanes kamp att tilldelas Guldskon, och utan den nya tekniken hade han inte haft en chans att få räkna med målet.

Det andra tillfället var när en hörna spelades felaktigt. I modern fotboll är det tyvärr alltför vanligt att spelare beter sig illa utan att det uppmärksammas eller straffas. Innan VM-turneringens början fick spelarna veta att VAR skulle leda till förändringar på den fronten, och med tanke på hur många straffar som utdelats för fouls vågar vi nog säga att det stämmer. Kane tacklades ner på marken, och trots colombianernas protester utdelades en straff efter att domaren granskat situationen med hjälp av VAR. Detta var en välkommen förändring efter flera beslut mot England, till exempel när domaren vägrade utdöma straff i matchen mot Tunisien.

Frankrike har också haft stor nytta av VAR. I öppningsmatchen mot Australien var Antoine Griezmann på väg mot mål innan han tacklades ned till marken. Först såg det inte ut som att något särskilt skulle hända, men efter att VAR gjort sig påmint ändrades beslutet och Frankrike fick en straffläggning. Det här var turneringens första VAR-situation, och är än idag ett av de mest kontroversiella besluten. Kontakten mellan spelarna var minimal, så var det verkligen ett uppenbart fel? Oavsett vad vi själva tycker kan vi konstatera att det gick ganska bra för Frankrike, och användarna av Betfairs betting såg ut att heja på dem hela vägen till slutet.