Så använder svenskarna sina konsumtionslån

Det finns flera anledningar till varför det kan bli aktuellt att skicka in en låneansökan. Det kan vara för att finansiera ett större inköp, såsom en bostad eller en bil. Det kan bero på oförutsedda utgifter, som ett akut tandläkarbesök eller en trasig diskmaskin. Det kan också vara av betydligt roligare anledningar, såsom en kommande resa eller renovering.

Konsumtionslån på olika sätt

I Sverige är det vanligaste lånet ett bolån. Det tas för att finansiera ett bostadsköp och med bostaden som säkerhet. Enligt Finansinspektionen utgör bolånen 80 procent av svenskarnas lånekostnader. Övriga 20 procent är konsumtionslån.

Ett konsumtionslån kan ta form som ett privatlån, snabblån eller en högkostnadskredit. Skillnaden mellan formerna är ofta storleken på lånebeloppet, räntan och avbetalningstiden. Privatlån kan uppgå till hundratusentals kronor medan snabblån brukar uppgå till max 100 000 kronor. Gemensamt för de tre låneformerna är att de kan spenderas på vad låntagaren än vill, och de tas utan säkerhet.

Det är de låga räntorna som gör det enkelt för svenskar att låna pengar, men vad är det de egentligen lånar till? Vi tar en närmare titt.

Tre vanliga anledningar

Resor

En av de vanligaste anledningarna till att många svenskar tar ett konsumtionslån är för att kunna resa. Lånet gör det möjligt att boka resor med kort varsel, eller långt i förväg.

eiffel-tower

Drömmer du en spontanweekend bort från vardagen? Oavsett om det är vin och croissanter i Paris, nattliv i London eller pasta och pizza i Rom som lockar, kan den valda resan bokas så fort pengarna har kommit in på kontot.

Drömmer du om att åka till Spanien och titta på fotboll? Nyligen blev det klart att fotbollsklubben FC Barcelona stärker sina odds genom att förlänga viktiga spelarkontrakt. Det innebär att du som vill se Gerard Piqué eller Marc-André ter Stegen spela, har till och med säsongen 2024 och 2025 att planera en resa och köpa matchbiljetter. Oddset för att klubben vinner La Liga 2021 är 3.25.

soccer-field

Enligt statistik från RES väljer 13 procent att boka resor på avbetalning, och 27 procent bokar resor med kreditkort.

Renoveringar

Svenskar är i synnerhet förtjusta i att renovera. Förra året spenderade invånare i Stockholm i genomsnitt 8 624 kronor på renoveringar.

Större renoveringar, såsom av badrum och kök, brukar kunna bakas in i bolånet. Mindre renoveringar och tillägg, såsom en altan, pool eller bara en uppfräschning av tapeter, finansieras av konsumtionslån.

Större inköp

Ibland uppstår ett behov av att köpa dyrare objekt, såsom teknik, möbler eller vitvaror. Många svenskar väljer att ta ett konsumtionslån för att kunna köpa datorer, teveapparater, soffor eller andra större möbler. En vanlig anledning till att många tar ett lån för att täcka hela eller delar av ett större inköp är för att de behöver objektet snabbt. Kraschar arbetsdatorn behöver en ny införskaffas direkt. Detsamma gäller om kylskåpet plötsligt lägger av.

Konsumtionslån kan verkligen användas till vad som helst. Något som är ännu mer fördelaktigt är att låntagare kan välja en låneform som passar dem. Oavsett form är det bra att i förväg specificera vad lånet ska användas till. Det kommer att göra det enklare att fastställa ett belopp och därmed ge en schysst ränta.