Har du undrat över vad som styr din bank ränta?
Det är Riksbanken som med sin Reporänta styr hur hög bankernas ränta kommer vara. Riksbanken har denna styrränta som ett styrmedel för att inte marknaden ska bli för överhettad eller för att det inte ska bli för djupa lågkonjunkturer.

Men det är ofta det inte går att styra marknadens krafter. Reporäntan finns mest för att skapa lite mer stabilitet och balans i det ekonomiska systemet. Nu när vi ser stora ekonomiska problem ute i världen kommer reporäntan inte vara till så stor hjälp. Hos Riksbanken kan du se en tabell över hur Reporäntan har förandrats till och med dagens datum.

Tips för att få låg bank ränta

  • Bästa tipset är att kontakta en låneförmedlare som tar fram de billigaste lånen för dig helt gratis. Deras tjänster är gratis på grund av att de får ersättning från bankerna då de förmedlar lån till dem.
  • Var förberedd att ha koll på dina egna personuppgifter, inkomster, utgifter och bankkonto så får du ut det bästa med din låneansökan.
  • Du kan själv även leta och jämföra bank ränta på internet, men detta är tidsödande och du kan även missa banker som skulle kunna erbjuda dig låga räntor.

Enklaste sättet att gå till väga för att få låg ränta
Först ska du ha kontroll på dina egna uppgifter som punkt nummer 2 i tips för lägsta bank ränta. Sedan är det bara att kontakta din bank eller en låneförmedlare via telefon eller enklast online på internet. Och du informerar sedan din bank eller låneförmedlare alla dina uppgifter som du redan har förberett.

När går räntan upp?
Räntan går i regel upp då det går bra för ekonomin, som i till exempel högkonjunkturer. Riksbanken höjer reporäntan för att inte ekonomin ska skena iväg och skapa obalans. Bank ränta går också upp då det man i ett land vill skydda sin valuta från att tappa för mycket i värde och då man försöker minska skuldsättningen. Det vi ser som sker nu där räntorna höjs trots att det är lågkonjunktur beror på att man vill minska utlåningen eftersom många statsfinanser har stora skulder. Nu är det dax att minska dessa skulder. Vi får se om det går vägen utan många kollapser av ekonomier som i tex Grekland.

När går räntan ner?
Bankräntan går i regel ner när det är lågkonjunktur. Detta sker för att hjälpa ekonomin på fötter igen. Det blir billigare för företag att investera och sälja produkter, vilket kan hjälpa till försäljningen och därmed kommer ekonomin gå bättre igen.