Fråga: Vem får ansöka om smslån?

De flesta bolag säger att man ska vara 18 år, vara folkbokförd i Sverige. Ej ha några betalningsanmärkningar, och inte ha några pågående lån hos samma bolag.

Det finns dock företag som lånar ut trots betalningsanmärkningar, ofta efter individuell bedömning av din betalningsförmåga.

Fråga: Hur lång tid tar det innan jag får mina pengar?

Detta beror på olika faktorer såsom vilka öppettider lånegivaren har och vilken tid på dagen du ansökte. Om man ansöker tidigt på dagen (te.x. före klockan 13) kan man hos en del utlånare få pengarna mellan klockan 15 och 17 samma dag. Annars är det vanligt att man har pengarna nästkommande helgfria dag om man ansökte på en helgfri dag.

smslån

Fråga: Hur ansöker jag om mitt smslån?

Du ansöker vanligtvis om ditt lån med ett sms, där du skickar in det ord eller den fras som långivaren uppmanat dig att skicka. Därefter sänds ofta ett inmatningsformulär tillbaks till dig (i telefonen) där du fyller i de uppgifter långivaren behöver för att kunna ta ställning till din ansökan.

Man kan ofta även välja att fylla i ett formulär direkt på internet istället. Det tar sedan allt från bara en kort stund till ett par timmar innan du får besked om ditt sms-lån, beroende på faktorer som långivare, om du har tidigare betalningsanmärkning, tid på dygnet då du ansökte, veckodag.

Fråga: Kan jag låna flera gånger?

Ja, men oftast bara en gång i taget från samma långivare.

Fråga: Vad händer om jag inte kan betala inom utsatt tid?

Efter förfallodatum skickas påminnelser ut och ärendet skickas vidare till inkassoföretag och slutligen till kronofogden.

Detta innebär extra kostnader för dig och i slutändan kanske t.o.m. betalningsanmärkningar, så låna aldrig pengar om du är osäker på att du kan betala tillbaks i tid.