Det är inte alla som kan börja med vilken sport de vill. De flesta kan visserligen gå ut och börja spela fotboll, men när det behövs mer material ökar kostnaderna. De allra dyraste sporterna kan kosta tusentals kronor och för att börja kan det behövas ett lån.

De dyraste sporterna

Golf

Golf brukar kallas för den ultimata materialsporten. Det cirkulerar mycket pengar i sporten och inte minst kring stora mästerskap som US Open och Masters. Förra säsongen spelade Justin Thomas in över 20 miljoner dollar. I år har bets och sportsajten bet365 satt honom som förhandsfavorit att vinna PGA Money List med odds på 3.60.

spela golf

 

Källa: Unsplash

Den som vill börja att spela golf kommer att behöva stå för en hel del engångskostnader. För att få börja spela måste spelare först ta det gröna kortet. Därefter vill de flesta klubbar ha en startavgift innan de börjar att debitera en årsavgift. Den årliga avgiften kan variera från 4 000 kronor och uppåt.

Dessutom behövs det en hel del materiel, bland annat klubbor, en bag, bollar, pegs, handske, bra skor och bekväma kläder. Här går det att komma undan billigare genom att köpa vissa saker begagnade, men det blir ändå en kostnad.

Ridning

All form av ridsport brukar toppa listorna över de dyraste sporterna. Det spelar ingen roll om det rör sig om hinder eller trav.

ridning

 

Källa: Unsplash

Att äga en häst innebär en stor kostnad. Det gäller inte bara att köpa hästen, utan den måste också utfodras, försäkras, ha en plats i ett stal och tillgång till veterinärvård. Priset på utrustningen, vare sig det är en vagn eller sadel, varierar efter nivå. Medlemskap i en ridskola kan uppgå till ett par tusen kronor om året.

Cykling

Den som inte är insatt i cykelsporten har kanske svårt att se vad det är som är så dyrt men faktum är att cyklarna kan kosta hur mycket som helst, skriver WeLoveCycling, oavsett om de är till för att användas eller i samlingssyfte.

 

Källa: Unsplash

De allra bästa landsvägscyklarna kan kosta upp emot 250 000 kronor. Därtill köps det cykeldatorer, effektpedaler och verktyg för att smörja kedjor, pumpa däck och göra finjusteringar. Sedan kommer utrustning som hjälm, cykelskor och cykelkläder.

Det finns olika typer av cykelsporter. Att köra mountainbike har ökat i popularitet. Beroende på modell kan en MB-cykel kosta från 5 000 kronor till 140 000 kronor.

Skillnaden mellan smslån och privatlån

Det finns två typer av lån som kan vara till hjälp för att börja med en dyrare sport: privatlån och smslån. Båda lånen är blancolån. Det innebär att de tas utan säkerhet, förklarar Konsumenternas. Skillnaden mellan de två är oftast storleken på beloppen och avbetalningstiden.

För den som planerar att köpa en häst eller cykel kan ett privatlån vara ett bra alternativ. Det har oftast längre avbetalningsvillkor och kan erbjuda belopp upp till 500 000 kronor.

Den som vill köpa en ny golfbag eller ett par nya klubbor kan välja ett smslån. Beloppen är i regel mindre och kan uppgå till ca. 20 000 kronor. Avbetalningstiden brukar vara 14–90 dagar.

Oavsett lån är det viktigt att hitta ett med bra villkor. Det kommer att ge de bästa förutsättningarna för att komma igång med den nya sporten.