Hör du till de låntagare som helst vänder dig till din vanliga bank för att ta ett blancolån? Du kanske tycker att det känns tryggast så, eftersom du har en historik med den långivaren och redan vet hur de sköter sina kundkontakter. Du är långt ifrån ensam om den åsikten och nu för tiden är det enkelt att ansöka om lån även hos storbankerna. Majoriteten av dem ger numera kunderna möjlighet att ansöka om lån digitalt via webben, något som gör att du kan skicka in din ansökan precis när det passar dig.

Svara på frågor och ange belopp

De stora bankerna har ofta relativt höga krav på de personer som vill låna pengar av dem. Naturligtvis kan kraven variera beroende på hur stort lån som efterfrågas, men generellt accepteras exempelvis inte låntagare med betalningsanmärkningar även om det rör sig om små lån. Detta kan vara bra att ha i åtanke. Ofta ställs också lite fler frågor i ansökningsprocessen hos storbankerna, men det går trots allt snabbt och smidigt att fylla i ansökningshandlingarna nu när de finns på webben. Du får svara på frågor om dina befintliga lån och krediter, vad lånet ska användas till i korthet, dina inkomster och hushållets ekonomiska förutsättningar.

När du sedan har skickat in din ansökan får du vanligtvis vänta på svar. Till skillnad från digitala låneinstitut behandlas oftast inte ansökan förrän tidigast nästkommande vardag. Besked får du oftast via brev och du får även lånehandlingar att signera via post om lånet beviljas. Detta innebär att det tar något längre tid att få pengarna du lånar, men det är ofta hanterbart eftersom du i gengäld lånar pengar av en aktör som du litar på och känner till sedan tidigare. Detta väger för många tyngre än snabbhet och enkelhet, vilket är lätt att förstå när det handlar om stora belopp.