Oftast så begär samtliga banker att man som lånetagare har någon form av fast inkomst. Annars beviljas inte lånet. Men de senaste åren har banker och kreditinstitut lossat lite på reglerna och gjort det möjligt för alla att låna pengar utan fast inkomst.

Med ”alla” menar jag inte att vem som helst kan svansa in på banken och ta ett lån. Det är tyvärr lite mer komplicerat än så. Det är även långt ifrån alla banker som godkänner personer som inte har någon fast inkomst. Som sagt, detta är ju oftast det första kriteriet man måste uppnå. Andra saker som gör det tufft att få ett lån är om man precis har startat ett företag eller om man nyligen har flyttat till Sverige efter att ha bott utomlands en länge tid.

Men… där finns faktiskt hopp för alla. Många lånegivare idag vill ju gärna låna ut pengar till dig för att på så sätt tjäna pengar. Dessa banker och kreditinstitut använder sig då av en lite annorlunda metod för att ta reda på om du är kvalificerad för att få ett lån beviljat. Dom ser nämligen till helheten. Dom ställer sig därför frågan: Är din ekonomi tillräckligt bra för att du ska kunna betala tillbaka hela lånebeloppet inom tidsgränsen? Men detta blir absolut ingen gissningslek. Lånegivaren ser istället över hur dina nuvarande tillgångar ser ut, om du har några betalningsanmärkningar eller andra skulder, om där har kommit in några inkomster överhuvudtaget de senaste månaderna på ditt bankkonto och andra saker som möjligen kan bevisa att du kan betala av ditt lån på något sätt.

Har du haft otur eller varit vårdslös (kalla det vad du vill) och dragit på dig några betalningsanmärkningar så är chansen minimal att du får ett lån om du inte har fast inkomst. De flesta banker är extremt petiga med personer som har dragit på sig sådana anmärkningar. Då är det verkligen en utmaning att få låna pengar! Som du säkert har förstått vid detta laget, en fast inkomst är att föredra om du önskar att ta ett banklån. Men det finns chans för alla.