Tjäna pengar är nog något som de allra flesta av oss vill göra. Ett sätt att tjäna pengar är givetvis genom att jobba, dock är ofta detta ingenting man blir särskilt rik på. Ett betydligt mer effektivt sätt att tjäna pengar på är genom att istället låta pengarna arbeta.

Att investera är ett av de bästa sätten att förvalta sina pengar på. Därför kommer här några tips på olika sätt som man kan investera sina pengar.

Indexfonder

Historiskt sett har olika typer av aktier varit en mycket bra investeringsform som gett mycket bra avkastning över tid. Att handla med enskilda aktier kräver dock både tid och kunskap. Ett alternativ för den som inte orkar lägga en massa tid på att följa hur börsen går hela dagarna är att investera i en så kallad indexfond som helt enkelt följer index på en börs.

Tittar man på till exempel Stockholmsbörsen har denna de senaste fem åren stigit med över 40 procent. Går man ännu längre tillbaka, låt säga 25 år, har Stockholmsbörsen stigit med närmare 800 procent.

Vill man investera i någon typ av indexfond går detta att göra hos i stort alla de stora aktiemäklarna och bankerna. Se dock till att välja en fond med så låg avgift som möjligt.

                                                           Source: Pixabay (CC0)

Investera i växande industrier

Vill man tjäna pengar är det som bekant alltid viktigt att se framåt. Ett bra tips är därför att investera i de industrier som inte bara är stora i dag utan kanske framför allt de som kommer vara stora i morgon.

En av de industrier som troligtvis kommer växa mycket de kommande åren är den gröna teknikindustrin med solceller och annan form av miljövänlig elproduktion.

En annan industri som redan i dag är stor, men som beräknas växa ytterligare i framtiden är spelindustrin. Olika TV- och datorspel säljer som aldrig förr samtidigt som antalet bettingsajter och nätcasino blir fler och fler hela tiden. Trenden är att folk inte kommer att spela mindre i framtiden utan snarare mer.

Hur gör man då om man vill investera i en specifik sektor? Ett sätt är att köpa andelar i en så kallad ETF-fond som exponeras mot ett specifikt land, valuta eller en viss industri, som exempelvis den gröna industrin eller spelindustrin.

ETF står för Exchange Traded Fund och andelar i den här typen av fonder går att köpa hos både banker och andra börsmäklare.

Investera i lån

Ett annat bra sätt att investera sina pengar på är att göra som bankerna, nämligen låna ut dem och tjäna pengar på den ränta som låntagarna betalar. På senare år har det dykt upp ett antal aktörer som erbjuder inte bara stora investerare utan även privatpersoner att investera pengar som sedan lånas ut.

Modellen kallas peer-to-peer-lån och blir allt vanligare också i Sverige. Fördelen med att investera sina pengar är att man som sparare får betydligt högre avkastning än om man har ett vanligt sparkonto hos någon av storbankerna. Normalt sett ligger den årliga sparräntan hos aktörer som erbjuder peer-to-peer-lån på mellan 5 och 10 procent.

                                                                 Source: Pixabay (CC0)