Nackdelar med smslån

Trots många fördelar framförallt med snabbhet och tillgänglighet så har också smslånen en hel del nackdelar. Paradoxalt nog är många av smslånens fördelar också dess nackdelar! Det kan vara allt för lätt att ta lån och gå allt för snabbt.

Smslån marknadsförs som räntefria men i själva verket är de dyrare än vanliga banklån. Detta på grund av att uppläggningsavgifterna är höga, i själva verket kan de ge en ränta på flera hundra procent!

Smslånen kan också vara en skuldfälla för människor med dålig ekonomi. Det är lätt att man börjar låna för att klara sina löpande utgifter. Man hamnar då lätt i en ond cirkel där man tar ett nytt smslån för att kunna betala av det gamla. Och så fortsätter det. Detta leder till en spiral som sannolikt slutar hos kronofogden. Smslånens lättillgänglighet kan leda till att spelmissbrukare tar snabba smslån för att finansiera sitt spelmissbruk. Det ledar till att deras ekonomiska och sociala situation än mer försämras.

En annan nackdel kan vara att du får pengarna i din hand oerhört fort, vilket leder till onödig snabbkonsumtion. Smslånen uppmanar till impulsköp; du kanske står i en klädaffär och kollar på ett par snygga, men dyra jeans. Egentligen har du inga pengar, men det är ju så lätt att dra iväg ett sms till en kreditgivare och inom 15 minuter kan du ha ett par tusenlappar på ditt konto. Du kan då köpa de jeans du vill ha, men kruxet är att lånet ska betalas tillbaka, dessutom med rejäl ränta, detta har du sannerligen inte planerat för och risken är att du ödelägger din ekonomi för nästa månad. Nackdelen är även att kraven för att få låna pengar via sms är oerhört låga om man jämför med att ta ett lån i en bank.

Många smskreditgivare accepterar dig med låg inkomst och betalningsanmärkningar. I själva verket är dessa människor en viktig målgrupp för lånegivarna, det medför att lånen blir dyra eftersom kreditgivarna tar en ganska ansenlig kreditrisk när de lånar ut pengar till människor med svag ekonomi. För folk med ekonomiska problem är det lätt att lockas att ta dessa lån och på det sättet förskjuta sina ekonomiska bekymmer till morgondagen. Men för många kommer det innebära en än mer försämrad ekonomi, då de kanske inte klarar av att betala igen skulderna och riskerar att hamna hos kronofogden.

Statistik understryker dessa påståenden då smslånen är kraftigt representerade hos kronofogdemyndigheten och fortsätter att öka hela tiden. En annan nackdel med smslånen är den korta kredittiden på bara 30 dagar. Du måste därefter betala igen lånet. Om du under den här tiden drabbas av andra oväntade utgifter kan du få rejäla ekonomiska problem. Det går inte – vilket i viss mån kan vara möjligt för andra lån – att få kredittiden utsträckt. Smslångivarna är stenhårda med återbetalningen och tar ingen hänsyn till hur din ekonomiska situation ser ut. Sammanfattningsvis kan man säga att smslånen leder till ett ökat och tämligen oplanerat kredittagande samt att de är dyra jämfört med vanliga lån. Så tänk dig för innan du tar ett smslån!