De flesta som har koll på nya lånetjänster har förmodligen hört talas om låneformen snabblån. Dock finns det många fördomar kring snabblån och alla som hört talas om låneformen vet inte heller exakt hur dessa snabblån funkar.

Därför tänkte vi här reda ut några av de frågetecken som finns kring fenomenet.

Vad är snabblån?

Snabblån är en typ av lån som det går både snabbt att ansöka om och få, eftersom man i regel ansöker om snabblån på nätet eller via sms (av denna anledning kallas lånetypen emellanåt även för sms lån). Man får även snabbt besked om huruvida lånet blivit beviljat eller inte, och om det blivit det och man ansökte om lånet under en vardag, får man pengarna överförda till sitt konto redan samma dag. Hela ansöknings- och utbetalningsförfarandet kännetecknas därför verkligen av snabbhet.

Vad kostar snabblån på nätet?

Detta varierar en hel del beroende på vilket företag man lånar av. Några företag har en lägre ränta för ett snabblån på nätet, men då brukar uppläggningsavgiften eller hanteringsavgiften för lånet vara högre. Om man vill jämföra priser på olika snabblån på nätet gör man enklast detta genom att jämföra den så kallade effektiva räntan på lånet. Jämför snabblån här för att hitta det billigaste lånet eller lånet som passar just dig.

Har snabblån på nätet några nackdelar?

Eftersom dessa lån ofta är ganska små, är de ofta betydligt dyrare än vanliga, större lån. En annan sak som en del upplever som en nackdel är även att snabblån på nätet ska betalas tillbaka mycket snabbt. Dessa lån är nämligen endast avsedda för att hjälpa dig vid tillfälliga pengabekymmer, och är inte tänkta att användas under långa perioder.
Om du därför inte vet att din finansiella situation kommer att bli bättre inom kort, passar förmodligen inte snabblån på nätet dig.

Kan man ta snabblån med betalningsanmärkning?

Att man får betalningsanmärkningar är idag vanligare än någonsin innan, och det är tråkigt, eftersom betalningsanmärkningar kan ställa till det en hel del för den som får dem. Dessutom hänger de kvar väldigt länge, även efter att man betalat av skulden som orsakade anmärkningen.

Trots detta kan givetvis den som har en betalningsanmärkning behöva hjälp med ekonomin då och då, och då kan det vara svårt att veta vart man kan vända sig för att få hjälp.

Många som har betalningsanmärkningar tror nämligen att det är helt kört att få lån eller snabblån med betalningsanmärkning. Tidigare stämde detta i mycket hög grad, men idag finns det faktiskt en del lånealternativ för den som har betalningsanmärkning, även om dessa alternativ inte alltid är lika förmånliga som de lån som de utan betalningsanmärkningar kan ta.

Alternativ för dig som behöver låna trots betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning och behöver låna större summor, bör du vända dig till ett företag som specialiserar sig på just lån för personer med betalningsanmärkning. Det finns flera av dem, en del erbjuder bolån för dig med betalningsanmärkning, men det finns även företag som lånar ut rena blancolån (dvs. lån utan säkerhet) till personer som har betalningsanmärkningar.

Om det gäller mindre summor är det dock betydligt enklare.

Då kan man nämligen ta så kallade sms lån eller snabblån, som i många fall erbjuds även för den med betalningsanmärkning. Fördelen med att ta snabblån med betalningsanmärkning är att det går mycket snabbt både att ansöka om dem och få pengarna utbetalda. Nackdelen med snabblån med betalningsanmärkning är dock att de endast kan tas på max. några tusenlappar (i regel upp till 5000 kronor), så detta alternativ passar främst dig som är i behov av lite mindre summor.

Vilka olika sätt finns det att ansöka om snabblån på?

För det första bör man vara medveten om att man kan ansöka om snabblån både via sms via sin mobiltelefon (därav kallas snabblån ibland även för sms lån), och via Internet. Att ansöka om snabblån via Internet är i regel smidigast, eftersom det gör att man slipper betala sms kostnader för låneansökan (speciellt viktigt om man kanske inte är helt säker på att lånet faktiskt blir beviljat) och eftersom det då även är lättare att ta del av lånevillkoren och kostnader mm. samtidigt.

Hur ansöker man då om snabblån via Internet?

För det första måste du veta vilket låneföretag du vill ta ett snabblån av. Du hittar mer information om olika företag du kan låna av genom att besöka sajter som specialiserar sig på att jämföra de olika lånföretag som finns på marknaden idag.

Om du redan vet vilket företag du vill låna av, går du helt enkelt in på detta företags hemsida och fyller i de låneformulär som finns där. Du behöver i regel ange uppgifter som:

  • Personnummer
  • Namn och adress
  • Ditt mobilnummer
  • Inkomst
  • Samt möjligtvis även något annat.

I samband med att du skickar in ansökan bör du även kunna se uppgifter om vad lånet kostar och när det ska betalas tillbaka.

Sedan skickar du enkelt in låneansökan via en enkel knapptryckning, och du får sedan besked kring om lånet blivit beviljat eller inte, via sms eller email. Om lånet blir beviljat, måste du godkänna lånevillkoren, och sedan betalas lånet ut.