jämför privatlån

Med ett privatlån kan du få pengar i handen för konsumtion, investeringar i ditt boende, inköp av begagnad bil och liknande. Kraven för att kunna teckna ett privatlån är ganska generösa och du kan få dina pengar utbetalda relativt snabbt. Innan du tecknar ett privatlån finns det dock några saker att fundera kring. Alla privatlån ser inte likadana ut. Du bör jämföra erbjudanden om privatlån från flera banker och kreditinstitut innan du bestämmer dig.

Lån utan säkerhet

Privatlånet är kanske det tydligaste exemplet på ett lån utan säkerhet. Du behöver inte ställa någon pant i egendom för att ansöka om ett privatlån och få det beviljat. Det är din betalningsförmåga som utgör långivarens säkerhet. Om du inte kan betala får långivaren helt enkelt gå den vanliga vägen med påminnelse, inkasso, handräckning och så vidare. I vissa fall kan du dock behöva en borgensman alternativt en medsökande för att ta ett privatlån. Det gäller till exempel om det finns tveksamheter kring din betalningsförmåga eller om du vill låna riktigt stora belopp.

villkor för privatlån

Villkor för privatlån

För att kunna ta ett privatlån måste du i regel vara 20 år fyllda, ha en fast inkomst och sakna betalningsanmärkningar. Grundvillkoren är inte särskilt svåra att uppfylla. Vad som betraktas som en fast inkomst kan dock skilja sig mellan olika långivare. Dessutom kan vissa långivare ha beloppsgränser för olika inkomster. Det innebär att du med en låg inkomst är begränsad till att låna lägre belopp. Vad gäller betalningsanmärkningar finns det några långivare som lägger mindre vikt vid dem. Du kan dock räkna med att behöva betala lite extra i ränta om du tidigare har misskött dina betalningsskyldigheter.

Ränta på privatlån

Räntan på ett privatlån sätts individuellt utifrån långivarens analys av din löpande betalningsförmåga. Du ska alltså inte stirra dig blind på de riktpriser som olika långivare presenterar i erbjudanden. Den högsta räntan i erbjudandena är dock alltid den högsta ränta du kan få betala. Ju bättre din ekonomiska situation ser ut, desto lägre ränta kommer du att få. Du ska dock vara noga med att jämföra den effektiva räntan, det vill säga årsräntan med eventuella kostnader inräknade. En del långivare kan erbjuda låga räntor, men tar samtidigt ut ganska häftiga avgifter. För lån på mindre belopp kan avgifterna slå ganska hårt på totalen.

Lånebelopp

Enligt gängse regler för branschen gäller ett högsta lånebelopp på 350 000 kr. Vad gäller lägsta lånebelopp är 20 000 kr i normalfallet en undre gräns, även om det finns långivare som kan låna ut även 5000 kr och 10 000 kr i form av ett privatlån. Det är inte alla långivare inom privatlån som erbjuder lån på upp emot 350 000 kr, så det gäller att du letar lite noggrant om du behöver större summor.