Forskning utförd i Toronto, Canada, visar att studenter med en planerad ekonomi känner mindre stress än studenter som inte har lika god koll på deras ekonomi. En planerad ekonomi är dock inte samma sak som att ha mycket pengar, men att hålla koll på sina utgifter och ha en tydlig plan för hur inkomsterna skall täcka utgifterna i det långa loppet är kritiskt för en planerad ekonomi.

Även om forskningen gjorts i Nord Amerika kan vi anta att liknande utfall visas på europeiska studenter. Dock kan vi anta att även vuxna känner samma typ av stress när ekonomin inte går ihop. Oavsett om det är tidigare lån som spökar eller en för låg inkomst så bidrar stressen till mindre tid för njutning i vardagen. Att dra ner på kostnaderna och reducera antalet onödiga köp i form av prylar från dyra varumärken kan vi nå en bättre planerad ekonomi och samtidigt reducera stressen. Dock är det inte alltid möjligt att reducera utgifterna, speciellt då inte de utgörs av dyra lån. Målet för dig som är låntagare är att reducera dessa dyra lån så snabbt som möjligt.

Tyvärr är det ofta så att ekonomin inte räcker till för att betala av lånet på en gång, man väljer heller inte att involvera familjemedlemmar i ens egna skulder. Något som dock är rekommenderat är att baka ihop lånen till ett och förmånligare lån. Ifall du har totalt fyra stycken olika avbetalningar/lån, exempelvis reparation av bilen, badrumsrenovering, semester och nya vardagsrumsmöbler, så har dessa fyra lån troligtvis helt skilda räntor och avgifter. Det smartaste du kan göra är därför att baka samman dessa lån till ett och samma. Eftersom bankerna och andra nätbaserade kreditgivare vill ha fler kunder kommer de vara väldigt måna om att sänka din totala ränta (och månadskostnad) för att på så vis få dig som kund. Du sparar samtidigt massor med pengar varje månad och får samtidigt en enklare och bättre översikt över din ekonomi, eftersom du trots allt bara betalar in pengarna till ett företag och inte till flera olika.