Starta eget företag

För många kan starta ett eget företag vara väldigt lockande. Speciellt om man har jobbat några år och tycker att det skulle vara kul att vara sin egen chef ett tag. Men det som många glömmer bort är att det finns många åtaganden när det gäller eget företag och det kan bli mycket att tänka på. Speciellt i början. Man kan också behöva låna en del pengar för att ha som startkapital innan företaget är helt igång.

Svårt att få lån som egenföretagare

För många kan det vara svårt att få lån när du är egen företagare eftersom det är svårt att beräkna din inkomst i början. Har du dessutom gått från anställning till egenföretagare eller har valt ett yrke där egenföretagare är att föredra kan det vara svårt att få låna pengar. Det kan då bli risk för att du väljer att låna pengar av vänner eller bekanta då bankerna kan ha ganska strikta policys och vill undvika risker. Något som kanske inte är att föredra alls. En som har valt att starta eget är Sonia Lee. Drömmen om ett eget kafé har funnits länge och när det äntligen fanns möjlighet ville hon göra drömmen till verklighet. Hon hade sparat ihop en större summa pengar och var beredd att pantsätta sitt hus i Stockholm. Men när hon gick till diverse banker blev svaret bara nej. Det kan därför vara värt att verkligen överväga om man ska låna pengar av någon nära. Då det kan påverka både ekonomin för båda men också relationen.

Hitta din nisch som frilansande fotograf

Om du siktar på att starta eget och vill göra det som exempelvis fotograf finns det några saker att tänka på. Att frilansa i detta yrke är det normala och det kan vara svårt att få betalt för sina alster. Det allra första du ska göra är att specialisera dig på något. Om det är matfotografi, bröllop, porträtt eller kanske till och med fotografier på folks husdjur. På det här sättet har du nischat in dig på en specifik punkt och många vet varför de ska anställa just dig. Efter det kan det vara smart att köpa rätt utrustning som passar just för dig. En bra bil kan vara värt att köpa och det kan gå att låna till en eller eventuellt leasa. Utrustningen ska också möta din uppgifts åtaganden och här kan det vara bra att se över vad som faktiskt krävs. Det är dock vanligt att man får ta med sig fler batterier, stativ och annat än vad man kanske normalt tror.

Sport kräver sin fotograf

Sportfotografi är något som ökar väldigt mycket inom fotografiindustrin och här bör du verkligen satsa på den bästa utrustningen. Kolla på begagnade sidor för att spara en hacka. När du sen börjar din karriär inom sportfotograf och vill följa ditt favoritlag får du nöjet att dokumentera den sport du älskar. För den som inte väljer det spåret finns det alltid möjlighet att följa sitt lag online och samtidigt kunna lägga sina spel och bets samtidigt. Att Malmö FF vinner hela Allsvenskan har ett odds på 1.83 medan att DIF vinner har ett odds på 2.87.

Alla typer av egenföretagare kommer få det svårt i början och det är därför viktigt att ha mycket tålamod. Börja alltid i det lilla och se vartåt det barkar. Kanske löser allt sig med tiden och har du tur kanske du hittar andra typer av investerare som vill hjälpa dig.