Idag tar människor lån till allt möjligt. Det är inte bara de stora investeringarna som hus och bil utan kan lika gärna vara till resor, kläder eller andra nöjen. För vissa är lån ett så stort beslut att de omöjligtvis kan tänka sig låna till småsaker medan andra ser det som ett snabbt och smidigt sätt att få kredit till de saker de vill ha.

Hur man än ser på lån så finns det minst tre punkter man bör fundera över innan man tecknar lånet. 

Rörlig eller fast ränta

Om man ska välja rörlig eller fast ränta är en stående fråga som diskuteras vilt bland både lekmän och professionella. Vad som är bäst är svårt att säga. Det handlar så mycket om vad man tycker är tryggt, hur mycket man har råd att betala samt hur länge man vill binda upp sin ränta.

På gamla vanliga banken eller inte

Många väljer att låna pengar på den bank de redan har lån hos. Men det sker bara av gammal vana och knappast ur någon ekonomisk synvinkel. Det kanske känns tryggt men det är en trygghet som kostar. Genom att jämföra räntan hos många olika långivare kan man spara flera hundra i månaden även på små lån.

Men det är ett val man behöver göra. Tryggheten i det man redan känner eller vågar man ta steget och vara otrogen mot sin bank.

Behövs pengarna?

Oavsett lån bör man alltid ta sig en extra funderare på om verkligen pengarna behövs. Är det en nödvändig investering och är man beredd att betala avgifter och ränta för att få det man vill ha? Eller är det ett bättre alternativ att vänta till sparkontot är så pass fullt med pengar att saken går att köpa kontant. Du kan spara pengar genom att hålla koll på bästa erbjudande i allt du handlar idag!