Det finns ett flertal typer av lån på marknaden idag och för den som inte har lånat pengar tidigare kan det vara svårt att veta vilken typ av lån som är det bästa. Det går heller inte att säga att en viss typ av lån är bättre än de andra. Det handlar helt om vilken situation det rör sig om. På nyttlån.com kan du hitta information om olika långivare och olika typer av lån, vilket kan hjälpa dig att hitta rätt lån för just din situation.

Bolån och billån förklarar sig själva

Två typer av lån som inte kräver någon närmare förklaring är bolånet och billånet. Om du ska köpa en villa eller en lägenhet behöver du troligtvis ett bolån. Räntan på dessa lån är låga tack vare att bostaden fungerar som säkerhet, men kraven på låntagaren är också relativt höga då det handlar om stora belopp. Ett billån är också ett lån med säkerhet, då bilen fungerar som säkerhet. Detta gör att även billånet har lägre ränta än lån i allmänhet.

Privatlån och snabblån

Två sorters lån som du säkert har hört talas om många gånger är privatlånet och snabblånet. Faktum är att snabblånet egentligen är en typ av privatlån, men det kan ändå vara bra att särskilja dem så att du vet vilken typ av lån som passar vid olika tillfällen.

Ett privatlån, eller blancolån som det också kallas, är ett lån utan säkerhet på summor upp till cirka 500 000 kronor. I undantagsfall kan det även finnas lån på något högre belopp. För de här lånen har långivaren ingen säkerhet, vilket gör att räntenivåerna är något högre än för lån med säkerhet av något slag. Räntenivåerna börjar runt 3 % men kan också vara betydligt högre än så. Ett blancolån passar bra om du behöver låna till kontantinsats, om du ska renovera hemma eller om du behöver lägga nytt tak på sommarstugan.

Ett snabblån är ett mindre lån där pengarna betalas ut snabbt till låntagarens konto. Beloppen är relativt låga, normalt sett under 20 000 kronor, och pengarna ska betalas tillbaka inom loppet av några månader. De här lånen passar bra om du har en tillfällig lucka i plånboken men vet att du snart kommer befinna dig i en bättre ekonomisk sits. Du kanske behöver betala en faktura snabbt eller införskaffa nya klädesplagg tämligen akut. Då kan snabblån komma väl till pass och du kan sedan snabbt  göra dig skuldfri.