Det är inte ovanligt att du någon gång i livet får slut på pengar på bankkontot. Samtidigt går varmvattenberedaren sönder, eller bilen brakar ihop. Det är stunder som vi alla möter och de är inte helt lätta att lösa. Men det finns en lösning om du har en fast inkomst (kan även fungera med en deltidstjänst för mindre summor), du kan ansöka om ett privatlån.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det betyder att långivaren inte tar någon säkerhet mot att du får låna pengar, till skillnad mot till exempel bolån. Förenklat betyder att du använder dig själv och din inkomst som säkerhet till att du faktiskt betalar tillbaka ditt lån.

Om du av någon anledning inte kan betala tillbaka ditt lån, kommer du först få 1-2 påminnelser om att betala tillbaka lånet. Om pratar med långivaren och säger att du inte kan betala tillbaka just nu, kan långivaren vara generös och erbjuda dig ett uppehåll eller möjligtvis förlänga din återbetalningstid. Om du fortfarande in kan betala, kommer de slutligen skicka ditt ärende till kronofogden. Och det vill vi undvika, så var noga med att bara låna så mycket pengar som du faktiskt behöver.

Gällande bolån har banken säkerhet i ditt hus eller lägenhet. Om du misslyckas att betala ditt lån, kommer de kräva att du säljer din egendom och de har rätt att få bolånet återbetalt först. Nackdelen i Sverige är att du även personligen står skyldig att betala tillbaka bolån som inte täcks av försäljningen av fastigheten.

Som du förstår är det tryggare för banker att ge ut ett bolån kontra ett privatlån. Därför innebär det ofta att privatlån har en högre ränta. Normalt ligger räntan mellan 5-15%, men det finns fall där räntan är både högre och lägre. För att hitta den lägsta räntan på privatlån är det viktigt att du jämför olika långivare. Det bästa sättet att göra det är att använda en låneförmedlare som med hjälp av en kreditupplysning kan samla in erbjudande från 20-30 olika långivare.

När du hittat en långivare som erbjuder dig ett privatlån med bra villkor, tackar du ja och signerar skuldebrevet. Så länge du inte sökt lånet för att lösa andra krediter kommer du få pengarna utbetalda till ditt konto inom 1 till 3 dagar. Sen är du fri att använda pengarna till vad du än vill.

Du kommer efter en månad få din första lån-avi som innehåller specifikation på ränta samt amortering för ditt lån. Beloppet beror på vilken ränta du fick samt hur lång tid du ska betala tillbaka lånet på. Glöm inte bort att anmäla att du vill göra betalningarna per autogiro framöver så du slipper betala en eventuell fakturaavgift.

Så vet du att du kommer ha möjlighet att betala en månadsavgift om några tusen kronor så kan ett privatlån var möjlig räddning på en eventuella oförutsedd utgift som har uppkommit. Vissa långivare kan till och med betala ut lånet inom 24 timmar.