Med ett lån utan säkerhet menas att du inte behöver lämna någon säkerhet till banken när du lånar pengar.

Ett privatlån är ett populärt lån utan säkerhet. De är enkla att ansöka och de hanteras snabbt av banken. När man ansöker om bolån krävs lite mer hantering av låneuppgifter och dessutom ska bostaden värderas, pantsättas med mera.

Lån Utan Säkerhet

Lån utan säkerhet vs lån med säkerhet
Med ett lån med säkerhet kräver banken att du som låntagare har en tillgång eller egendom som banken kan ha som säkerhet då de lånar ut pengar. Detta innebär att de har låntagarens egendom som säkerhet ifall inte lånet skulle kunna betalas tillbaka, dvs banken kan sälja låntagarens bostad, bil etc för att få lånet betalt. Med ett lån utan säkerhet har banken inte denna möjlighet eftersom det inte finns någon egendom kopplad till lånet.

Andra lån
Snabblån, sms lån och mobillån är även de exempel på lån utan säkerhet. Dessa lån är smålån som man lånar under en kort period, återbetalningstid brukar vara mellan 30-45 dagar och lånebelopp upp till 5.000:-. Dessa lån har förhållandevis höga kostnader procentuellt sett jämfört med privatlån. Fördelen med snabblån är att du har pengarna mycket snabbt på ditt bankkonto och löser därmed en tillfällig period av brist på kontanter.

Lån utan säkerhet är bra för alla som själv vill bestämma vad pengarna från banklånet ska användas till. Du kan göra precis vad du vill med ditt privatlån, du kan till exempel resa, köpa en bil, renovera, köpa möbler, gå en kurs eller vad du nu själv behöver det extra kapitalet till.