Blancolån är ett namn för banklån utan säkerhet. Privatlån är exempel på populära blancolån där låntagaren kan använda de lånade pengarna till precis vad han vill (att jämföras med tex ett bolån där lånet går till just bostaden).

Även små lån som tex snabblån, sms-lån och mobillån är blancolån eftersom inte kreditgivaren kräver någon säkerhet för dessa lån. Just dessa små snabba lån har mycket höga räntor, så det är att föredra att välja ett billigare privatlån för att hålla räntekostnaderna nere. Men är situationen akut kan snabblånen vara en lösning. Men viktigt att tänka på då är att betala tillbaka snabblånen inom avtalad tid så inte fler kostnader kommer.

Swedish currency -1000 Kronor

Bolån är exempel på motsatsen till blanco-lån eftersom dessa lån kräver en säkerhet. Fördelen med blancolån är att de är enklare och snabbare att ansöka än ett bolån, men räntorna är högre eftersom man som lånekund inte behöver lämna någon säkerhet på lånet.

Hur gör banken för att bevilja ett blancolån?
Kreditgivaren eller banken tittar på låntagarens inkomster och utgifter och får därmed fram dennes betalningsförmåga eller kreditvärdighet. Är man en ny låntagare brukar kreditgivaren göra en kreditupplysning för att se på historik och bedöma kreditvärdigheten.

Hur du ansöker ett lån på enklaste sätt
Processen att ansöka ett blancolån tills att man får pengarna utbetalt brukar gå mycket smidigt. Dessa steg sker i processen:

  1. Du gör en enkel ansökan online direkt hos banken eller hos en låneförmedlare. När du gör ansökan online slipper du ansökningsavgiften och får ibland även rabatt.
  2. Banken eller låneförmedlaren får in din ansökan och behandlar den samma bankdag eller bankdagen därpå beroende på om din ansökan är gjort sent eller tidigt på dagen. De kontaktar dig via telefon/mobil om det skulle behövas.
  3. Inom några bankdagar kommer du få ett erbjudande på ditt lån per post som du ska skriva under om du tycker lånet är ok. I dessa handlingar ser du amorteringstid och ränta med mera. Du behöver inte skriva under om du inte är nöjd, du har inte förbundit dig för något lån förräns du har skrivit under lånehandlingarna. Du kan även kontakta banken/låneförmedlaren om du har några frågor eller kommentarer.
  4. Efter ett par dagar från att du har skickat tillbaka lånehandlingarna och skrivit under kommer du att få dina pengar insatta på ditt bankkonto som du angivit. Det brukar ta ungefär en dryg vecka från det då du gjort låneansökan online tills du har pengarna på ditt konto.

Med internet har det blivit enklare och snabbare att ansöka lån. Och det har även blivit enklare för banken att hantera och därmed också kunna erbjuda billigare blancolån.