Sugen på litet shopping men skralt i plånboken? Privatlån till bra ränta kan kanske vara lösningen!

Behöver man ansöka om lån av pengar kan ett sk privatlån vara ett alternativ. De flesta har för liten kunskap om lån och det är svårt att avgöra vilken lånetyp som är lämplig så det bästa är att besöka olika långivare för att hitta det bästa privatlånet för ens egen situation. Det gäller att vara noggrann när man pratar med de olika långivarna om att ansöka om lån så att man hittar den som erbjuder billigast privatlån och bäst privatlån. Det är även viktigt att jämföra lån och jämföra räntor så att man får ett privatlån till bra ränta.

Banker och en del andra traditionella kreditinstitut är ibland mer negativa till privatlån än en del nyare långivare men har den sökande god ekonomi, är välkänd av banken och banken litar på kunden beviljar de ofta privatlån till sina kunder. Räntan, amorteringstiden och amorteringstyp sätts individuellt och beror på långivarens sammanlagda bedömning av den sökandes ekonomi. Ju stabilare ekonomi, högre lön och lägre skulder den som vill ansöka om lån har, desto bättre villkor blir det på privatlån. Detta innebär att olika personer får helt olika villkor för samma lånesumma – allt beror på relationen med banken.

Eftersom villkoren för ett privatlån hänger ihop med bankens subjektiva bedömning av låntagarens betalningsförmåga är det svårt att säga vilken bank som beviljar bästa privatlån eller billigaste privatlån. Som i alla andra sammanhang lönar det sig ofta att jämföra räntor och jämföra lån hos både traditionella långivare och de nyare bankerna och kreditinstituten.
Privatlån är en lånetyp som har utrymme för förhandling av villkor mellan den som vill ansöka om lån och den som beviljar ett privatlån. Den som tar ett privatlån kan tjäna på att flytta runt sina bankaffärer så att allt ligger hos samma bank och på det viset förhandla sig till en bra ränta på sitt privatlån. Även om alla banker givetvis önskar att låntagaren ska ha en stabil ekonomi kan de lägga olika tyngd vid olika aspekter i privatekonomin.

Human hand holding swedish money

Skillnader mellan privatlån och andra lånetyper

Det som är utmärkande för privatlån är att långivaren är mindre intresserad av vad dina lånade pengar ska användas till – det är helt ok att låna för ren konsumtion av saker som inte har något bestående värde. Billån är ett exempel– inte en investering som lönar sig i längden ur ett ekonomiskt perspektiv men ofta en utgift som kräver att man har ett stort sparkapital om man inte väljer att ansöka om lån.

Den allra största och viktigaste skillnaden mellan privatlån och andra lån är dock att långivaren inte kräver någon form av säkerhet vid privatlån. Bankerna anser att den sökandes övriga ekonomiska ställning är garanti nog för att ett privatlån kommer att bli betalt. Har man en god ekonomi kan det många gånger vara lättare att få ett privatlån till bra ränta än att ansöka om lån som kräver borgensmän och säkerhet. Med ett privatlån slipper man dessutom involvera utomstående personer i sina ekonomiska affärer.

Privatlån, blancolån & konsumtionslån

Privatlån kallas även konsumtionslån eller blancolån. Begreppet blancolån känner de flesta till som har försökt låna pengar till husköp. Sedan bankerna började kräva att den som vill ansöka om lån för att köpa hus ska kunna lägga 15 % av köpesumman kontant för att bli beviljad pengar har det blivit vanligt att låntagaren ansöker om ett privatlån (blancolån) motsvarande de 15 %.

I de fall där banken anser att den ekonomiska situationen är sådan att låntagaren bör klara den extra utgiften beviljas oftast privatlånet. Räntan är dock generellt alltid högre på detta privatlån än på den övriga lånesumman men om man anses vara god för miljonlån till hus brukar bankerna ändå erbjuda en relativt bra ränta på kundens privatlån också. I de fall som låntagaren har en bostadsrätt som han/hon tänker sälja vid husköpet och går med vinst brukar kunden lösa sitt privatlån så snart som möjligt och då återstår bara den ”vanliga” lånedelen. Inget låneinstitut tar ut en avgift om man vill betala in sitt privatlån snabbare än amorteringsplanen.

Alternativ till banken för att bli beviljad privatlån

Ska man ansöka om privatlån är banken ofta ett bra alternativ jämfört med andra långivare eftersom banken ger relativt bra ränta till den som tar ett privatlån. Har man inte bankens förtroende och nekas lån hänvisas man till företag som lånar ut pengar till högre ränta.

Orsaken till att de lånen har mindre bra ränta är att de inte har låntagarens hela ekonomi som säkerhet som bankerna har. Många av dessa långivare erbjuder möjligheten att ansöka om ett privatlån direkt på sin webbsida och man får besked i stort sett omgående så behöver man pengar snabbt kan man då bli beviljad ett privatlån direkt. Att ta ett privatlån är i stort sett alltid förmånligare än att köpa en vara på avbetalning – oavsett vilken långivare man väljer att ansöka om lån hos. Det bästa är alltid att på förhand ha talat med en bank om att ta ett privatlån så man har pengar säkrade redan när man hittar varan man vill ha.