Många människor har svårt att få lån idag. Orsakerna kan vara flera. En anledning är den pågående finanskrisen som gör att banker blir tuffare i sina lånevillkor. För banker är det naturligtvis en risk att låna ut pengar till privatpersoner som vill ta ett snabblån. Därför tittar de hårdare på din ekonomiska situation när du gör en ansökan. Har du svårt att få lån kan det bero på att du har för liten inkomst, har för stora skulder, kanske gjort för många kreditupplysningar eller en betalningsanmärkning som sätter käppar i hjulet.

Varför är det svårt att få lån p g a kreditupplysningar

En bank, långivare eller om du ansöker om kredit i en affär för att köpa något så görs oftast en kreditupplysning på dig. Varje sådan ansökan syns som en kreditupplysning. Har du många förfrågningar kan du få svårt att få lån eftersom detta kan tydas som att du har en attityd av att dra på dig skulder. Avgörande är också hur tätt förfrågningarna ligger. Har du många runt samma tidsperiod kan de signalera att du är i stort behov av pengar och då tycker bankerna att det är för osäkert att låna ut pengar till dig.

Vilka lånar ut till personen som har svårt att få lån?

Det finns kreditföretag/låneföretag som kan ge dig som har svårt att få lån från en bank, ett privatlån s.k mikrolån, snabblån eller smslån. Naturligtvis har även dessa vissa krav men inte fullt så strikta som i en bank. Du kan ha hamnat i en situation där du måste ha pengar omgående och kan betala tillbaka på relativt kort tid.

Spara pengar istället för att låna

Om du är villig att ändra på dina vanor så kan du spara mycket pengar i längden och slippa ta dyra smslån. Visste du att en genomsnittlig rökare som slutar röka sparar cirka 1500kr varje månad (baserat på dagens priser)? Det är ca 18000kr per år som går upp i rök. Om du slutar röka ger du dig själv en löneförhöjning. Det är pengar som du kan spendera på andra viktigare saker. Om du tycker att det är svårt att sluta röka så kan du spara pengar om du byter till e-cigaretter istället. En e-cigarett kommer att kosta betydligt mindre i längden och kan hjälpa dig att sluta röka.